+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Valentin napi ajándék házilag

Tudom, sokan ellenkeznek a Valentin nappal, mert az nem egy tipikus magyar ünnep. Sokan azt vallják, ha szeretünk valakit, nem kell egy nap, hogy ezt megünnepeljük. Az angolszász országokból indult ünnep, ma már világszerte a szerelmesek napja, február 14. Mint annyi ünnep ez is egyre jobban begyűrűzött hozzánk, és ma már egyre többen ünneplik, készülnek rá.

Azoknak, akik kézműves, saját alkotásokkal szeretnének kedveskedni szerelmüknek, vagy csak az alkalomhoz illő dekorációt szeretnének otthonra, azoknak most összegyűjtöttem pár egyszerű ötletet, hogyan készülhet valentin napi ajándék házilag. Pár perc alatt tudunk készíteni valami egyedit, egy kulcstartót, egy kis könyvjelzőt, egy kis díszt. Ha csak inspirállak arra, hogy horgolj, köss, varrj, nekem már az is épp elég. Nézz szét és alkoss valami egyedit.

Varászhurkos horgolt szív

Ez az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb technika.

Készítünk egy varázshurkot. Készítek 3 láncszem magasítást, majd a hurokba horgolok 3 kétráhajtásos pálcát, 3 egyráhajtásos pálcát. Majd következik 1 láncszem, még mindig a hurokba 1 kétráhajtásos pálca majd megint 1 láncszem, ez lesz a csücske. Ezután szintén a hurokba 3 egyráhajtásos pálca, 3 kétráhajtásos pálca majd 2 láncszem és kúszószem a hurokba. Ezután a hurkot összehúzom és elkötöm a fonalat.
Ennyi is, kész is a szívecske.

 

Nagyikockás szív készítése

Készíthetünk nagyikockából is szívecskét. A nagyikocka nagyon népszerű ezért akik ebben nagyon profik, a szív készítésénél is fel tudják használni a tudásukat.

 

Leírás:
1:  4 láncszem, majd az első szembe visszakapcsolok kúszószemmel így kört formázok. 3 láncszemet magasítok, majd a körbe készítek 2 egyráhajtásos pálcát. 2 láncszem, majd 3 egyráhajtásos pálca. Ezt megismétlem még kétszer majd készítek 2 láncszemet és kúszószemmel kapcsolom a magasítás harmadik szemébe.
2: Itt akár cserélhetünk színt is. A két láncszemes ívekbe készítek 3 egyráhajtásos pálcát, 2 láncszemet, 3 egyráhajtásos pálcát. Ezek közé 1 láncszemet készítek. Ezt az első két szintet ugyan úgy készítem mintha egy szokásos nagyikockát horgolnék.
3: A soron következő sarokba készítek 1 kúszószemet, majd az utána lévő 1 láncszemes ívbe horgolok 12 kétráhajtásos pálcát. A következő sarokba 1 kúszószem és az utána lévő 1 láncszemes ívbe újra 12 kétráhajtásos pálca. Kúszószem a következő sarokba majd minden pálca tetejébe 1 rövidpálca míg el nem érek a sor végéhez. 1 kúszószem az első kúszószembe majd elkötöm a fonalat.

 

Amigurumi szív

Ez pedig a szokásos amigurumi technika szerint horgolandó. Tehát spirálisan haladunk rövidpálcákkal és a végén kitömjük.

 

1. Varázshurokba készítünk 6 rövidpálcát, majd a hurkot összehúzzuk (6 pálca).
2. Minden pálcába 2 rövidpálca. (12 pálca)
3. *Az első pálcába 2 rövidpálca, a másodikba 1 rövidpálcát horgolok.* A *-* közötti részt ismételjük a sor végéig. (18 pálca)
4-6. Minden pálcába 1 rövidpálcát horgolunk. (18 pálca soronként)

Ha kész akkor elkötjük a fonalat, és készítünk még egy ugyanilyet. Ha a második is kész, nem vágjuk el a fonalat hanem hozzávesszük az első kis szívcsücsköt.

7. 4 rövidpálca következik de úgy, hogy a tűt egyszerre mindkét csücsök pálcáinak a tetejébe szúrjuk bele.  Tehát leszúrunk a következő pálcába mintha folytatnánk tovább, de utána átszúrunk a másik csücsök első pálcájába is, majd áthúzzuk mindkettőn a fonalat és lehorgoljuk az első rövidpálcánkat.  Majd még következik 3. Így összedolgoztuk a két csücsköt.
Ezután körbe a csücskök körül minden pálcába horgolunk 1 rövidpálcát. (28 pálca)
8. Minden pálcába 1 rövidpálcát horgolunk. (28 pálca)
9. *Az első két pálcát fogyasztjuk 1 egyszerre befejezett rövidpálcával, majd horgolunk 4 rövidpálcát.* A *-* közötti részt ismételjük, majd a sor végén az utolsó fogyasztás után csak 2 rövidpálcát készítünk. (23 pálca)
10. Minden pálcába 1 rövidpálcát horgolunk. (23 pálca)
11. *Az első két pálcát fogyasztjuk 1 egyszerre befejezett rövidpálcával, majd horgolunk 3 rövidpálcát.* A *-* közötti részt ismételjük, majd a sor végén az utolsó fogyasztás után csak 1 rövidpálcát készítünk. (18 pálca)
12. Minden pálcába 1 rövidpálcát horgolunk. (18 pálca)
13. *Az első két pálcát fogyasztjuk 1 egyszerre befejezett rövidpálcával, majd horgolunk 1 rövidpálcát.* A *-* közötti részt ismételjük a sor végéig. (12 pálca)
14. Minden pálcába 1 rövidpálcát horgolunk. (12 pálca)
15. Minden két szemet fogyasztjuk 1 egyszerre befejezett rövidpálcával. (6 pálca)

Horgolt 3 dimenziós szív másként

Minta leírása:

A szív tetejénél kezdjük. Igazából olyan, mintha két mini tálat horgolnánk, vagyis ebből majd kettőt kell készíteni:
1. kör: varázshurokkal kezdünk, amibe 6 rövidpálcát horgolunk (6 szem)
2. kör: minden szembe szaporítunk még egyet (12 szem)
3. kör: minden második szembe szaporítunk egyet (18 szem)
4. kör: minden harmadik szembe szaporítunk egyet (24 szem)
5-6. kör: minden szembe 1-1 szemet horgolunk (24 szem)
Ez idáig az egyik fele a szívnek, tehát ebből csinálni kell még egyet.
Ha megvan a két mini tálacska, egy kúszószemmel összekötjük őket.
7. kör: 1 szemet fogyasztunk, 21 rövidpálca, 2 szemet fogyasztunk, 21 rövidpálca, 1 szemet fogyasztunk (46 szem)
8. kör: 1 szemet fogyasztunk, 7 rövidpálca, 1 szemet fogyasztunk, 1 szem, 1 szemet fogyasztunk, 7 rövidpálca, 2 szemet fogyasztunk, 7 rövidpálca, 1 szemet fogyasztunk, 1 szem, 1 szemet fogyasztunk, 7 rövidpálca, 1 szemet fogyasztunk (38 szem)
9. kör: 1 szemet fogyasztunk, 6 rövidpálca, 1 szemet fogyasztunk, 7 rövidpálca, 2 szemet fogyasztunk, 6 rövidpálca, 1 szemet fogyasztunk, 7 rövidpálca, 1 szemet fogyasztunk (32 szem)
10. kör: 1 szemet fogyasztunk, 5 rövidpálca, 1 szemet fogyasztunk, 5 rövidpálca, 2 szemet fogyasztunk, 5 rövidpálca, 1 szemet fogyasztunk, 5 rövidpálca, 1 szemet fogyasztunk (26 szem)
11. kör: 5 rövidpálca, 1 szemet fogyasztunk, 11 rövidpálca, 1 szemet fogyasztunk, 6 rövidpálca (24 szem)
12. kör: 5 rövidpálca, 1 szemet fogyasztunk, 10 rövidpálca, 1 szemet fogyasztunk, 5 rövidpálca (22 szem)
13. kör: 5 rövidpálca, 1 szemet fogyasztunk, 9 rövidpálca, 1 szemet fogyasztunk, 4 rövidpálca (20 szem)
14. kör: 4 rövidpálca, 2 szemet fogyasztunk, 6 rövidpálca, 2 szemet fogyasztunk, 2 rövidpálca (16 szem)
Ha igazán 3D-s szívet szeretnétek, ezen a ponton még érdemes lehet kitömni egy kis vatelinnel vagy vattával – ki mit szeret jobban, és persze mi van otthon. 
15. kör: 3 rövidpálca, 2 szemet fogyasztunk, 4 rövidpálca, 2 szemet fogyasztunk, 1 rövidpálca (12 szem)
16. kör: 6 szemet fogyasztunk (6 szem)
Ha kész vagyunk, jöhet egy kis tömőanyag és kitömhetjük a szívecskénket. Kész is vagyunk. Ha esetleg elakadtál, akkor a lenti videó segítség lehet neked.

 

 

Varrjunk szív alakú párnát

Aki nem tud kötni vagy horgolni, viszont tud varrni, akkor annak itt a lehetőség, hogy megpróbáljon szív alakú párnát varrni.

Kétféleképpen készíthetjük. Készítünk először egy párnát, és majd varrunk rá külön egy levehető huzatot. De ha nem szeretnénk ennyit dolgozni vele, akkor kapásból a kiválasztott huzat anyagból varrjuk a párnát és akkor nem lesz levehető a huzat. Bármelyik megoldás jó, nincs rossz választás. Ha nagyon eredetit szeretnénk, akkor beszerezhetünk pár textilfilcet, textilfestéket és a fehér vászonra készíthetünk egyedi rajzokat, feliratokat, amelyek csak kettőnkre jellemzőek. Ezáltal nem egy tucat párna lesz, hanem a közös emlékeink párnája.

 

 

Ha készítesz külön huzatot is, akkor arra is mutatok egy videót:

 

 

Kép készítése gombokkal

Sokszor mondjátok, jaj én nem vagyok elég ügyes kezű. Ez így nem igaz. Persze vannak, akiknek nagyon jó a kézügyességük, de vannak dolgok, amiket azért kevés kézügyességgel is el lehet készíteni.

Forrás: pinterest

Nem kell hozzá más, mint egy vászon, a számunkra tetsző színű gombok, ragasztópisztoly vagy ragasztó. Ha szeretnénk festeni is, akkor pedig akril festék. Bármilyen formát ki tudunk találni és miután ceruzával felrajzoljuk a mintát a vászonra, csak rá kell ragasztani a mintára a gombokat.

Ha szeretnénk csíkokat festeni, de tudjuk, hogy az egyenes festésében nem vagyunk a legjobbak, akkor érdemes venni a barkácsboltban papír ragasztószalagot (maszkoló szalagot) olyan széleset amilyen széles csíkokat szeretnénk majd festeni. Ebből csíkokat vágunk és ráragasztjuk a képre. Ott lesz a ragasztószalag, ahol majd fehér marad a vászon. Ezután lefestjük a vásznat, ha megszáradt, lehúzzuk a ragasztószalagot és szépen kirajzolódnak a fehér csíkok. Érdemes kipróbálni, pl. szöveget kirakni ragasztószalaggal és így alkotni egyedi képeket.

Keresztszemes képek Valentin napra

 

Forrás: Pinterest

Hasonlóan a karácsonyi képekhez ismét elővehetjük a hímzőkeretünket és készíthetünk szívecskés modern képeket. Nem kell bonyolult mintákra gondolni, inkább a színek harmonizáljanak, vagy legyen nagyon minimál.

 

Forrás:Pinterest

Forrás: Pintetest

Forrás: Pinterest

 

Lapos öltéses képek készítése

Aki viszont a lapos öltést részesíti előnyben, neki az alábbi ötletet javaslom megvalósítani:

Forrás: Pinterest

 

Pomponos ajtódísz

Ha csak szeretnénk egy kis dekorációt, akkor készíthetünk ajtódíszt vagy szobadekorációt fonalból készült pomponokból.

Forrás: Pinterest

Ha szeretnénk pomponokat készíteni, többféleképpen tehetjük. Beszerzünk egy pompon készítő szettet. Ebben általában többféle méretű pompon készítésére alkalmas szerkezet van.

Másik lehetőség a két wc papír gurigás módszer. Ezt az egyik vevőm kipróbálta és azt mondta tökéletes pomponokat tudott ezzel a módszerrel készíteni. Így merem ajánlani neked is.

 

Ezzel a technikával sapka bojtot, szőnyegeket lehet készíteni.

Van még a villás módszer, ezt is meg lehet próbálni.

 

Remélem valamelyik megoldás tetszett annyira, hogy kipróbáld. Jó alkotást kívánok hozzá. Sokszor szebb és tartalmasabb ugyanis a Valentin napi ajándék házilag készítve.

 

Utóirat:

Egyet ne felejtsünk el hölgyeim, hogy szeretni nem csak ezen az egy napon kell. Öleljük meg csak úgy is azt, akit szeretünk, adjunk egy puszit csak úgy, ne legyen minden csak egy napra tartogatva. Próbáljuk meg a szürke hétköznapokat megszínesíteni, hogy a mókuskerék amelyben élünk, ne vegye el a fényünket, a ragyogásunkat. Merjünk boldogok lenni, merjünk mosolyogni, apró csókot lopni…Mert a boldogság széppé teszi az embert és az életünket. Találjuk meg a csodát az apró dolgokban is. Minden ok nélkül mosolyogjunk az emberekre,tegyük széppé mások napját is. És ha esetleg este a párunk nem hoz semmit, mert elfelejtette, hogy Valentin nap van, próbáljunk meg nem nagyon mérgesnek lenni, mert ez nem jelent egyet azzal, hogy már nem szeret minket. Legyünk elnézőbbek egy kicsit.

Ha pedig kedves olvasóm az erősebbik nemet képviseled, egy apró tanács. Hiába mondjuk mi nők azt, hogy nem kérek semmit Valentin napra, mi akkor is szeretünk, stb. Ezt nem így gondoljuk. Ilyenek vagyunk, nem mindig azt mondjuk, amit gondolunk. Tehát igen is jól esik egy apró figyelmesség, egy szál virág, egy kis csoki, bármi. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Mert mi nők vágyunk rá, hogy gondoljatok ránk, szeressetek minket, hogy érezzük fontosak vagyunk nektek. S mivel ez a nap direkten erről szól, ezért mi ezen a napon elvárjuk. Tehát próbáljátok meg nem elfelejteni, még ha nem is szeretitek ezt az ünnepet, vagy nem értetek vele egyet. Gondolj bele, kell neked estére egy morcos, szomorú feleség, barátnő? Szerintem nem.

Szép napot és jó alkotást mindenkinek!

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu