+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Karácsonyi ötletek saját kezűleg

Pár nap és itt a karácsony. Rohannak az emberek, ezernyi hangyaként száguldoznak az utakon, a bevásárlóközpontokban. Mindenki próbálja még megvenni az utolsó ajándékokat, a sütéshez, főzéshez a hozzávalókat. Rohanunk, elrohanunk egymás mellett, kapkodunk, morgunk, szorongunk. Elveszítjük azt, ami igazán a karácsonyról szól, a meghittséget, a türelmet, a boldogságot, a kedvességet, az odafigyelést, a szeretetet. Azt látom, hogy morgó, fáradt szülők még futják gyerekkel vagy anélkül az utolsó köröket, a pénztáros a bevásárlóközpontban a kasszánál mondja, hogy jesszus, ilyet ő is akart venni, de mire oda jut, hogy ugyanabban az üzletbe ő is vásároljon, ahol dolgozik, már biztos nem lesz…. Ez kiábrándító, és olyan szomorú.

Kis karácsony, nagy karácsony…

A gyerekek szinte már követelésekkel állnak elő, a szülők erőn felül vásárolnak, vagy esetleg kényszer ajándékokon törik a fejüket, mert ugye venni kell valamit. Sajnos ezt a világot éljük ezen még én sem tudok változtatni, én sem vagyok különb a többi hangyánál. Ugyanúgy azon sakkozom, hogy mikor és hogyan oldom meg a karácsonyi hangulatot otthon, mit fogok sütni, mire lesz időm. De azért most próbálok egy pár ötletet keresni hogyan tudjuk a lakást és vele együtt talán a lelkünket is kicsit karácsonyi hangulatba hozni. Nézzük meg mi mindent tehetünk az ügy érdekében, hiszen karácsonyi ötletek saját kezűleg is készíthetőek.

Ha nem olvastad a tavalyi karácsonyi blogot -amit itt találsz-, javaslom nézd át, mert ott találsz bizony egy listát, amin ellenőrizni tudod, mi mindent felejtettél el vagy sem:).

Most viszont dekoráljunk!

Vidám csizmák, korlátok és kandallók díszítése

Ha van otthon kandallónk, akkor kiváló dekorálási lehetőségünk van. Sajnos nekem nincs kandallóm, bár mindig nagyon szerettem volna, odabújni a meleg falához, jaj de jó is lenne. Sebaj, azért ezt a dekorációt máshol is tudjuk alkalmazni. Használhatjuk lépcsőkorlát díszítésére, na az van nekünk bőven. Készítsünk egy csizma sablont, vágjuk ki filcből, varrjuk össze őket. Ha szeretnénk színes filcekkel, hímzéssel díszíthetjük őket.

Szalaggal, zsinórral tudjuk rögzíteni a csizmákat, de tehetünk közé fenyőágakat is. Igazi meglepetés, ha rejtünk is valami finomságot, meglepit a csizmácskákba.

Forrás:www.femina.hu

Az alábbi képet mikor megláttam, elnevettem magam. Mennyire egyszerű és jópofa ötlet. Eszembe sem jutott volna, hogy a flízt erre is lehet használni. Esküszöm holnap hozok haza a boltból és nekiállok a gyerekekkel ilyet készíteni. De az is lehet, hogy még alszanak, meglepem őket, ezt még megálmodom.

Forrás:Pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

Forrás:pinterest

Hát nem édesek, beleszerettem az ötletbe nagyon!

Díszes párnák

Meglévő párnáinkat is díszíthetjük, de akár új párnahuzatokat is készíthetünk. Egy hópehely, egy szarvas vagy akár egy csillag mintás párna is remekül fel tudják dobni a szoba hangulatát. Nem kell sok minden, előveszünk egy régi huzatot és az otthon található maradékokból kivágunk sablon alapján mintákat és rávarrjuk őket. Akár kézzel is, nem kell mindenhez egyből a varrógép, varrjunk nyugodtan kézzel. Ha segítség kell az öltésekkel kapcsolatban, akkor segítség egy régebbi írásom, amit itt találsz.

Forrás:Pinterest

 

 

Karácsonyi asztal díszbe öltöztetve

Azt mondják, hogy nagyon sokat számít az asztal, ahogy kinéz karácsonykor. Kisgyerekek mellett azért ez nagy feladat, mert hát ott vigyázni kell mi kerül az asztalra. Készíthetünk egyszerű dekorációkat is, még a gyerekek is bevonhatóak.

Karácsonyfa alakú evőeszköz tartó

Forrás: Pinterest

Nem kell sok minden hozzá, egy piros filc vagy egy piros anyag, amire rárajzoljuk a fenyőfa sablont.

 

Forrás: Pinterest

 

Kivágjuk, majd készítünk két vízszintes bevágást, ahol át tudjuk majd dugni az evőeszközt és már kész is vagyunk. A filc azért jó, mert nem kell szegni, akár egy cikk-cakk ollóval is szép szegélyt lehet készíteni neki.

 

Szalvétagyűrű

Forrás: Pinterest

Szintén gyorsan, akár gyerekekkel együtt is el tudjuk készíteni. Filcből kivágjuk a sablont, ráragasztjuk a piros készen vásárolt pomponokat és már kész is vagyunk.

Forrás: Pinterest

Hajtogassunk szalvétát

Akik a textil szalvéták hívei, azok egy ügyes fogással dekoratív karácsonyfát tudnak hajtogatni a szalvétából. Mutatok egy képes leírást, ami segít ebben.

Forrás: Pinterest

 

Széksapka

Egyre többen kerestek nálam a boltban széksapkához anyagot. Piros szatén, filc, pamut vászon, ezek mind alkalmasak erre. Fehér polárból készíthetünk rá bojtot, illetve az aljára díszt, hímzős kezű kézművesek varrhatnák rá hópelyheket. Csak a fantáziánk szab határt, hogy hogyan dekoráljuk.

 

 

Többféle megoldás létezik, mutatok még párat, hátha valamelyik megtetszik és még gyorsan el tudod készíteni.

Forrás: Pinterest

 

Forrás:Pinterest

 

 

Asztali dekoráció

Az asztalra kerülhet még mindenféle apró dekoráció. Készíthetünk a gyertyákra, vázákra, bögrékre kötött huzatot. Nem kell nagy dologra gondolni, lekötünk vagy lehorgolunk egy 5-10 cm széles csíkot, amit vagy pont akkorára készítünk mint a gyertya, váza kerülete és szépen összevarrjuk, de gombbal, szalaggal, csattal is összezárhatjuk a széleket.

 

Forrás: www.femcafe.hu

 

Karácsonyi terítők, futók

A dohányzóasztalt, a kandalló tetejét, az asztalt fel tudjuk dobni egy kis karácsonyi futóval, tányéralátéttel. Az idő rövidsége miatt, csak gyors és egyszerű ötleteket mutatok, amik még el tudnak készülni.

Forrás:Pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

Asztalzokni amerikai módra

Ha már van valami az asztalon, akkor ha már kezdünk úgy is elamerikásodni, akkor tegyünk valamit az asztal lábára is.

Forrás: Pinterest

 

Legegyszerűbb csíkos zoknit venni, és arra rávarrni filcből a cipőket, kiegészítőket.

Forrás:Pinterest

Forrás:Pinterest

De akinek ég a keze alatt a kötőtű vagy a horgolótű, az még el tudja készíteni karácsonyig:).

 

 

Mi van a fa alatt?

Tudom, ajándék. De most tényleg,ugye milyen bosszantó, mikor hullik a fa és minden nap lehet porszívózni alatta a tűleveleket és ahogy hozzáérsz a faághoz, máris potyog le minden? Ezzel még nem is lenne gond, de hogy mindig úgy tud beleragadni a szőnyegbe, hogy sehogy sem tudod kiszedni? Még hetek múlva is belelépsz. Milyen bosszantó ugye és nem is szép látvány.

Nem is beszélve arról, hogy karácsony napján vagy az előtte való éjszaka, mikor szuszakolod a fát a talpba, az eltörik. Két eset van, marad a törött talp és imádkozol, hogy a macska vagy a gyerek ne nagy erővel vesse majd magát a fa alá, vagy a fára. Vagy az eltört karácsonyfatalp helyett gyorsan elrohansz és a még a nyitva lévő bevásárlóközpontban, vagy barkácsáruházban vásárolsz egy nem túl szép talpat, talán az utolsót, de legalább van. Igen ám, de az utolsók általában nem a legszebbek, de mindegy van talp, állni fog a fa. Azért ezekre a helyzetekre, vagy csak mert szeretnéd még jobban feldobni a fát, a lakást, készíthetsz a fa alá kis szőnyeget. Tudom, ennyi idő alatt? Igen, lehet. Jó persze lehetne hímezni, patchworkozni is hetekig, de azért van gyors és szép megoldás is. Nézd csak!

Forrás: Pinterest

Piros és fehér filc, egy sablon, és akár ragasztani is elég. De még azt sem kell, ha nem akarod. Mutatok egy másik verziót ugyanerre a kombinációra.

Forrás: Pinterest

 

Na jó, ha szeretnél hímezni, azt is lehet. Minimál hímzés, gyönyörű kivitelezés.

Forrás: Pinterest

Egy kis szalag, egy kis apró ötlet és máris elegáns és mégis egyszerű szőnyeget tudunk készíteni a karácsonyfa alá.

Forrás: Pinterest

Tudom, most azt kérdezed, oké Kati, de mennyi anyag kell hozzá? Mutatok pár trükköt, hajtogatást, szabásmintát.

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

Azt hiszem talán sikerült végig menni gyorsan a lakáson, a többit már rád bízom. Remélem tudtam ismét valami  hasznos ötlettel szolgálni, és hozzájárultam egy kicsit a karácsonyi készülődéshez, tetszett karácsonyi ötletek saját kezűleg összefoglalóm.

Mivel a karácsony a szeretet ünnepe, próbáljunk meg egy pillanatra megállni és azokra is gondolni, akik már nincsenek velünk. Gondoljunk azokra, akik itt vannak, de magányosak. Nézzünk rájuk, adjunk egy mosolyt, egy szem szaloncukrot, készítsen a gyerek egy rajzot a szomszéd magányos néninek, nézzük meg van-e fűtés nála, öleljük meg. A kóbor állatokra, a fagyoskodó madarakra is gondoljunk, ha megtehetjük. Gondoljunk a hajléktalanokra, ha van kinőtt de még használható ruhánk, akkor adjunk nekik, vagy keressünk segítő csoportokat és vigyünk oda adományokat. Próbáljunk meg jók lenni, méltók az ünnepre!

A szeretet ünnepe…

Költözzön szeretet és béke a szívünkbe, lelkünkbe. A segítség nyújtás boldogsággal tölt el minket, jobbak leszünk tőle, éljünk a lehetőséggel, ha tudunk. Ha nincs másunk, akkor egy mosoly az este még a kasszában ülő fáradt hölgynek, akinek ugyanúgy karácsony lesz este, de még itt ül, hogy minket kiszolgáljon. A buszsofőrnek, aki este hazavisz minket, de ő a buszban tölti az estéjét, a kalauznak a vonaton, aki nem tehet róla, hogy késik a vonat és még sorolhatnám. Egy mosoly, egy ölelés feltölt minket, ne fukarkodjunk vele!

Ha nem találkoznánk karácsonyig, áldott, boldog, békés karácsonyt kívánok Neked és a családodnak! Költözzön szeretet és béke a szívünkbe, a hajlékodba!

Boldog karácsonyt kívánok!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.