+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Kreatív ötletek levendula témára

Már virágoznak a levendulák a kertemben, úgy hogy lassan készíthetjük az újabbnál újabb levendula párnákat, illatzsákokat. Aktuális összefoglalónk a kreatív ötletek levendula témára. A levendula érdekes módon egy olyan virág, amit vagy szeret valaki, vagy nem, köztes érzés nincs. Vagy nagyon szereti valaki és imádja ha levendula illat van a lakásban, a szappan, a tusfürdő is olyan illatú, és van aki már az illatát sem szereti.

A most összegyűjtött írás, nem csak azoknak szól, akik szeretik a levendulát, hanem azoknak is szólhat, akik nem, mert nem csak levendulát lehet ezekbe az illatpárnákba tenni. Tehát érdemes végignézni, mi mindent találtam neked, milyen ötleteket, leírásokat gyűjtöttem össze. Tavaly már készültek a levendulával kapcsolatban blogok, érdemes azokat is megnézni, a levendula párnák és a levendula buzogány leírásait megtalálod ott. Most újabb dolgokat  hoztam neked.

Levendula hatásai

A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Európába a Rómaiak hozták be, az ókorban ez a növény a szépségápolás meghatározó növénye volt. A néphit szerint a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket. Ezt a levendula erős illatával magyarázták.

Már a 13. és 14. századból vannak feljegyzések, melyek megemlítik, hogy akinek a kesztyűje bőven és nagy mennyiségben szívott magába levendula olajból, azoknak a szervezete sokkal ellenállóbb volt a pestissel szemben. Az ókori görög, római és Karthágóból származó leletek arról tanúskodnak, hogy az akkori fürdőkben gyakran mártóztak meg levendulában.  Évszázadokon keresztül használták, mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szer. Használták még rüh és moly ellen, ficam gyógyítására, rovarcsípésre, fogfájás ellen. A 20. század elején a levendula gyógyszerként használatos, hasmenés, köhögés, fejfájás ellen, a II. világháborúban pedig sebfertőtlenítőként. Igen magas illóolaj-tartalma van a levendulának, melyet lepárlással nyernek. Virágként leszedve és csokorba kötve, vagy virágpárnát készítve rengeteg mindenre felhasználható.

A levendulának csodálatosan aromás, fűszeres, igen kellemes illata van. Virágját vagy leveleit megdörzsölve kezünkön hosszú ideig illatozik. Harmóniát teremt az emberben, látvány és illat együtt bűvöl el mindenkit, frissít, regenerál, felüdít és nyugtat egyszerre.

Lakótérbe helyezve a frissen vágott vagy szárított virágot, kellemes levendula illat lengi be lakásunkat, a mi örömünkre és a molyok, tetvek, szúnyogok és rovarok szomorúságára, mert azokat elűzi.

A szárított levendulavirág megőrzi illatát és színét. Csokorba kötve árnyas és szellős helyen, felkötve és virággal a föld felé lógatva gondosan szárítsuk meg.

A gyógyhatású levendula:

 • Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet.
 • Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van.
 • Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszünteti.
 • Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Asztmások ne használják így!
 • A pattanásos, gyulladásos bőrt bekenve nyugtatja. Érvényes pikkelysömörre és ekcémára is. Enyhíti a napozás okozta leégést.
 • Masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti. Gyulladásos izomfájdalmakat enyhíti.
 • Az immunrendszert erősíti, élénkíti,
 • Relaxál, regenerál.
 • Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is.
 • Fürdővízbe cseppentve és kicsi tejet hozzáadva segít, hogy bársonyos legyen bőrünk.
 • Női betegségeknél hatásos irrigáló szer. Recept: 1 liter kamillateához 4-5 csepp levendulaolaj.
 • Oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket.
 • Rovarcsípéseket csillapítja, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását.
 • Párnánkra cseppentve, vagy párnahuzatunkba szárított levendulát téve segíti alvásunkat.
 • Segít pszichés és idegi panaszok (alvászavar, idegesség, fejfájás, migrén)
 • Szív és érrendszerhez kapcsolódó panaszok (alacsony vérnyomás) enyhítésében.
 • A bőrápolásban is kiváló.
 • Izmok és ízületek gyulladásának csökkentésére.
 • A belőle készült tea kiváló nyugtató, szélhajtó.

 

Levendula baba készítése

 

A levendula baba könnyen elkészíthető és kevés kellék szükséges hozzá.

Hozzávalók:

-1 db 1,5cm átmérőjű fagolyó a fejnek

-maradék fonal egyszínű, vagy több szín, ízlés szerint

-fonalhoz megfelelő vastagságú horgolótű

-olló

-egy csokor levendula

A test és a kalap horgolása egyszerű, kezdő horgolók is bátran nekiállhatnak. Találtam egy leírást ami segítség lehet, de igazából bármilyen kör horgolható, amit fel tudunk használni a szoknyának.

Forrás: boglarkamuhely

A test mintája: a narancs színű kör jelöli, hogy addig tart a baba felsőteste, az 1-4. sor és csak utána szaporítunk, ezután jön a szoknya rész.
Akinek a kép nem elég, annak itt van a leírás is:

Test leírása:

Kezdésként varázskört készítünk, két láncszem magasítással.
1. sor- a varázskörbe 13 db egyráhajtásos pálcát készítünk, hamis pálcával kapcsoljuk, és két láncszem magasítás. A 2-4. sor ugyanígy készül.
5. sor- első szembe 1 db egyráhajtásos pálca, második szembe 2 db egyráhajtásos pálca, ezt folytatjuk amíg körbe érünk. 2 láncszem magasítás.
6. sor- első szembe 2 db egyráhatjtásos pálca, második szembe 3 db egyráhajtásos pálca és ezt folytatjuk körbe. Végig érve színt válthatunk.
7. sor- innentől csak láncszemekkel dolgozunk, 5 láncszemet készítünk és egy szemet kihagyva, a második szembe hurkoljuk, ismét 5 láncszem, egy szem kimarad a következőben hurkolunk ezt körbe folytatjuk.
8. sor- kezdéskor csak 3 láncszemet készítünk és az előző sor harmadik láncszemébe hurkolunk, innen ismét 5 láncszem az előző sor harmadik szemébe hurkolva, így haladunk körbe.

Kalap leírása:

varázskört készítünk, két láncszem magasítás
1. sor- varázskörbe 13 db egyráhajtásos pálca, két láncszem magasítás
2. sor- ugyanaz, mint a test 5. sora
3. sor- ugyanaz, mint a test 6. sora, itt befejezhetjük a kalapot, vagy színt váltva készíthetünk egy 4. sort, amely a test 7. sora alapján készül.

 

Kezek:

16 láncszemet készítünk, majd az utolsótól visszafordulva visszahurkolunk a 7. láncszembe.

Összeállítás:

A kalapot a fejre rögzítjük úgy, hogy a fagolyón áthúzunk egy hosszú fonalat aláfűzzük a testet. A levendula szárát a törzzsel megegyező hosszúságúra vágjuk, összekötjük és a baba mellkas részébe feltoljuk, majd derékban megkötjük. A kezeket a vállhoz feltűzzük.
És a végeredmény egy levendulás fűszerbaba.

Forrás: Pinterest

Ha nem találunk fagolyót, akkor hungarocell golyót is tudunk használni. Ebbe bele tudjuk szúrni a levendula szárait.

Forrás: Pinterest

 

Levendula párna horgolva

 

Forrás: Pinterest

 

Különböző kis párnákat lehet horgolni. Ezekbe egy vékony anyagból készült kis tasakot tudunk rakni, amit meg tudunk tölteni levendulával, vagy más növénnyel.

 

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

Hímzett levendulák

Akik hímezni szeretnek, azoknak is gyűjtöttem össze pár érdekességet.

 

Forrás: Pinterest

 

 

Forrás: Pinterest

 

Itt pedig pár mintát szedtem össze, levendulákkal.

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

Forrás:Pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

Ezekkel a hímzésekkel feldobhatjuk a terítőnket, de akár a függönyünket is.

Forrás: Pinterest

 

Levendula párnák új köntösben

Levendula párnát készíthetünk sokféle módon. A horgolást lehet ötvözni a varrással, a hímzéssel. Már nem csak a megszokott kis tasakokban lehet gondolkozni, annyi féle anyag, fonal, forma áll rendelkezésünkre, hogy bármilyen párnácskát készíthetünk, modern vagy klasszikus legyen a lakásunk. Nem szabad mindig a klasszikus párnánál megállni, gondoljuk át mi van otthon, mit tudunk használni.

Nagyon jó példa erre a befőttes üvegből készült levendulás üvegcse, horgolt fedővel. A horgolt fedő lehetővé teszi, hogy a levendula aromája, illata átjöjjön az anyagon. Nagyon ötletesnek találom, mert fel tudjuk használni a felesleges kis befőttesüvegeket és a maradék fonalakat is.

Forrás: Pinterest

 

Bicajozós lányoknak ajánlom.

Forrás: Pinterest

 

Pillangós verzió.

Forrás: Pinterest

 

Pillangóshoz pillangós minta dukál.

Forrás: Pinterest

 

Virágokat kedvelőknek.

Forrás: Pinterest

 

Ha a szekrényünkbe szeretnénk tenni a moly ellen, akkor stílusosan ruha alakú párnácskákat is tudunk készíteni.

 

Forrás: Pinterest

Ehhez egy sablont is tudok mellékelni.

Forrás: Pinterest

Gyerekszobába cuki egérkékben is elrejthetjük a levendulát.

 

Forrás: Pinterest

 

Ha további ihletet keresel, nézd meg az alábbi válogatást is.

Forrás: Pinterest

 

Levendula táskán is

 

Nagyon jó pofa levendulás táskákat tudunk készíteni. Szerencsére manapság már sokféle levendulás anyag áll a rendelkezésünkre, így mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebbet. Már csak egy jó szabásminta kell és már készíthetjük is a saját levendulás táskánkat.

 

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

Búcsúzóul igaz nem levendula, de levendula színű. Egy finom kis kitűző, hátha ez lesz az, ami felkelti az érdeklődésedet!

Forrás: Pinterest

Szép napot és jó levendulázást kívánok neked!

Üdv:  Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Gombocska

You have Successfully Subscribed!